Kies je voor ellende of geluk?

Onze nieuwe minister van VWS zei pas in een persconferentie: ‘Corona gaat niet meer weg. We moeten leren leven met dit virus.’ En dat ben ik met hem eens. Op de een of andere manier zullen we een weg hierin moeten vinden met elkaar. Helaas spreek ik veel mensen die juist last hebben van de manier hoe wij er als maatschappij mee omgaan. Ik heb er relatief weinig last van, omdat ik hierin voor mezelf een bepaalde keuze heb gemaakt. En die keuze deel ik graag met je.

Een baken van licht

De maatregelen die ons allemaal raken, hebben natuurlijk ook hun invloed op het Huis van Transformatie. Een deel van de activiteiten kon niet doorgaan. Veel collega’s gingen over op online bijeenkomsten. Ik kies ervoor om onze activiteiten zoveel mogelijk ‘live’ te doen. Ik kies ervoor om met cliënten te gaan wandelen in het bos in plaats van een Zoom-meeting.

Met het Huis van Transformatie wil ik namelijk een baken van licht vormen dat inspiratie, zingeving en hoop biedt in deze soms donkere tijden. Dit doe ik omdat ik liever mijn aandacht richt op het licht en op vreugde en geluk. Ik ontken daarmee de ellende en het duisternis niet, ik hou me er simpelweg niet mee bezig. Ik word hierbij geïnspireerd door de volgende oude Zen-fabel over de lachende zenmeester.

De lachende zenmeester

Er was eens een oude zenmeester die altijd lachte. Niemand zag hem ooit ongelukkig of in een slechte bui. Zelfs toen hij op zijn sterfbed lag, genoot hij en lachte. Zijn leerlingen die bij hem waren verbaasden zich over zoveel vrolijkheid. Een van de leerlingen begreep dat dit de laatste kans was om hem nog iets te vragen. Dus trok hij zijn stoute schoenen aan en vroeg: ‘Meester, na zoveel jaar bent u nog steeds een raadsel voor ons. Hoe kan u zelfs op uw sterfbed nog lachen? Hoe doet u dat toch?’
De oude zenmeester lachte vriendelijk en zei: ‘Het is heel simpel. Ik heb dit geleerd van mijn oude zenmeester toen ik nog een jonge man was en erg ongelukkig. Mijn meester was oud en zat onder een boom te lachen. Ik vroeg hem wat er zo grappig was. Hij reageerde: “Ooit was ik zo ongelukkig als jij. Maar toen realiseerde ik me dat dat mijn keuze is, want het is ook mijn leven!”
Vanaf die dag veranderde ik mijn leven. Elke dag als ik wakker word besluit ik dat ik ook vandaag weer kies voor het geluk’.

Laat je licht schijnen

Probeer het maar eens. Kies voor het geluk. Zodra je ‘s ochtends wakker wordt, stel dan jezelf de vraag: ‘Wat kies ik vandaag? Ellende of geluk? Duisternis of licht?’

Spreekt deze manier van denken je wel aan? Kijk dan eens naar de informatie over de cursus: Licht op je Levensmissie, die in april start. Daar zullen we veel oefeningen doen die ditzelfde doel hebben: Kiezen voor jouw innerlijk licht.


AGENDA

Geen evenementen gevonden!