Waarom is niks doen zo moeilijk?


We weten het allemaal. We zijn met zijn allen in Nederland te druk, werken teveel en stress en burn-out zijn aan de orde van de dag. En de oplossing is ook bekend. Rust, stilte en meditatie zijn prachtige adviezen, die we vervolgens gewoon weer massaal negeren. Want het lijkt zo simpel, maar dat is het natuurlijk niet. Waarom vinden we niks doen zo moeilijk? En… kun je het leren?

Mystieke leraren over de hele wereld leren ons al eeuwenlang dat we moeten mediteren, bidden of in stilte zijn. Dit brengt niet alleen rust, maar opent ook ons bewustzijn, brengt ons in contact met onze Essentie. Maar als ik het heb met mensen over mediteren dan hoor ik meestal iets als: ‘maar ik kan niet stilzitten’ of ‘ik zou het vaker moeten, maar het lukt me niet’. En eerlijk is eerlijk, ik betrap mezelf er ook nog wel eens op dat ik tijdens het mediteren bedenk wat ik nog moet doen die dag.

Maar waarom is het nu zo moeilijk? Tja, als je het mij vraagt heeft het te maken met twee dingen. Ten eerste leven wij in Nederland nu eenmaal een cultuur van werken. Daar zijn we mee opgevoed. Luiheid heeft een heel negatieve klank en ledigheid is des duivels oor kussen. Daarnaast is er een persoonlijk stuk. Bij heel veel mensen is een groot stuk van de onrust die zij diep van binnen voelen als ze niks doen, gestuurd door de angst van ‘niet goed genoeg zijn’. Deze drijft ze tot hard werken, meer doen, beter je best doen en vooral niet rusten. Herkenbaar? Dit zijn de stemmetjes in je hoofd, die ik vaak die twee oudjes op het balkon in de Muppetshow noem. Je kent ze wel, die twee die alleen maar zitten te mopperen en zeuren.

Kun je leren om niks te doen? Kun je leren om te mediteren? Zeker.
Maar het vraagt iets dat we soms moeilijk vinden, namelijk compassie voor onszelf. Daar bedoel ik mee dat je zacht en lief bent voor jezelf.
Dat je jezelf niet op de kop geeft als die Muppets in je hoofd zich er weer mee bemoeien. Dat je het jezelf gunt om elke dag even een rustmoment in te bouwen. En dit is de belangrijkste -mystieke- sleutel: richt je aandacht tijdens een meditatie op je hart. Je kunt jezelf hierbij helpen door een of twee handen op je hart te leggen. Zo worden de Muppets stiller en kan jij beter luisteren naar de wijsheid van je hart. Want die hoor je alleen in de stilte.0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *