Je Kleine ik

Stel jij ook hoge eisen aan jezelf? Misschien houdt je wel veel ballen in de lucht. En natuurlijk laat je dan wel eens een bal vallen. Je bent tenslotte maar ook maar een mens. Vaak word je dan ook nog eens boos op jezelf. Pfff, lastig soms. Het kan helpen als je beter snapt waarom je dan boos wordt. Dan krijg je meer begrip en compassie voor jezelf. Wil jij jezelf beter begrijpen? Lees dan nog even verder….

Streng zijn voor jezelf is in Nederland iets dat heel normaal is. Het komt terug in spreekwoorden en gezegden. Bijvoorbeeld: Van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan.
Dat is misschien wel waar, maar je kunt er wel ziek van worden (stress, burn-out). Dit soort ideeën gaan meestal over van ouders op kinderen. Niet gek, want je ouders zijn degene die je opvoeden. Zij leren je wat goed is en fout. Goed gedrag (hard werken) wordt beloond en ‘fout gedrag’ (boos worden) wordt afgestraft. Dus ga je als kind dat foute gedrag wegstoppen en verbergen. En daarmee stop je iets weg dat eigenlijk heel waardevol is.

Boos worden kan namelijk heel nuttig zijn en je helpen om je grenzen aan te geven. En door die boosheid weg te stoppen, verdwijnt deze niet. Sterker nog, je boosheid wordt met de tijd vaak juist alleen maar groter.
Maar daarmee ontken je ook een deel van jezelf. Want die boosheid IS een deel van jou. Een deel dat je hebt weggestopt en daardoor ‘klein’ is gebleven. Het is eigenlijk een stukje in jou dat zich nog gedraagt als een klein kind. Dit noem ik dan ook je Kleine ik.

Als iemand iets negatiefs tegen je zegt is het ook je Kleine ik die de pijn voelt. Het is je Kleine ik die zomaar ineens heel boos of erg verdrietig kan zijn. En het is ook je Kleine ik die dan ongewenst kan uitvallen of een rotopmerking kan maken. Dat komt omdat je Kleine ik nooit heeft geleerd hoe je moet omgaan met zulke moeilijke situaties.

Als volwassene kun je dit veranderen. Jij kunt je Kleine ik leren hoe je met die boosheid kan omgaan. Als je met compassie en zachtheid hiernaar gaat kijken, dan kun je met kleine stapjes je gedrag gaan bijsturen. Oftewel, je Kleine ik een beetje opvoeden.

Er is een oeroude, makkelijke en krachtige manier om hier beter mee om te leren gaan. Een oefening waarin je leert hoe je vrienden kan worden met je brein, zodat je de boosheid zachter maakt. Deze krijg je gratis en voor niks als je je aanmeld voor onze nieuwsbrief!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *