Een innerlijk kompas, hoe werkt dat dan?

Ik heb het al wel vaker gehad over een innerlijk kompas. Maar ik weet hoe termen die veel worden gebruikt, ook verwarring kunnen geven. Want iedereen heeft waarschijnlijk een ander beeld van een innerlijk kompas. En ik hoor ook vaak mensen zeggen: ‘Ja, maar hoe werkt dat dan? Hoe gebruik ik hem?’ Daarom leg ik in dit blog uit hoe ik er naar kijk en geef ik wat tips hoe je voor jezelf kan oefenen met zo’n innerlijk kompas.


Wat is een innerlijk kompas

Goed eerst dus een stukje uitleg. Een kompas is natuurlijk een bekend voorwerp. Een traditioneel kompas bevat een magneet dat zich kan bewegen op het aardmagnetisch veld. Doordat de magneet verbonden is met een wijzer, kan het op dit aardmagnetisch veld de richting van het noorden aanwijzen. Zo wijst het je de weg. Dit is iets dat niet alleen geldt voor een magneet of een levenloos ding. Ook levende wezens kunnen gevoelig zijn voor het aardmagnetisch veld en zo hun weg zoeken. Een bekend voorbeeld is een zeeschildpad. Deze weet altijd het strand terug te vinden waar het zelf uit het ei is gekropen. Zij worden daarom wel door de oude sjamanen liefkozend het kompas van de zee genoemd. En dat ik ook precies hoe het werkt bij ze. Ze gebruiken het aardmagnetisch veld als een landkaart om hun weg te vinden. Ze hebben dus eigenlijk echt een soort innerlijk kompas dat hun de weg wijst.

En dat is ook wat ik bedoel met een innerlijk kompas. Dat er in jou als het ware ‘een magneet’ zit die je de weg wijst. Die magneet is wat mij betreft je ziel. Deze wijst je de weg. Maar wat is dan het noorden in dit geval? Waar wijst je ziel naar toe? In mijn visie wijst je ziel je de weg naar het leven van jouw levensmissie. Naar dat hogere doel dat jouw ziel heeft op aarde.


Hoe gebruik je je innerlijk kompas

Het leren gebruiken van je innerlijk kompas is vooral veel oefenen. Ik wil je een eindje op weg helpen, met een leuke en makkelijke oefening. Hiermee kun je al snel vragen voor jezelf gaan beantwoorden die gaan over de keuze tussen een ‘ja’ of een ‘nee’.

Ga daarvoor eens rustig zitten en stel jezelf een vraag waarop het antwoord voor jou duidelijk een ja zal zijn. Denk daarbij aan iets eenvoudigs als ‘Hou ik van wandelen?’ (ikke wel, heerlijk ontspannend). En voel bij jezelf wat er gebeurt in jou als je aan deze vraag en de bijbehorende ja denkt. Is er ergens in je lichaam een gevoel of sensatie die hierbij past? Benoem deze voor jezelf zo duidelijk mogelijk. Doe ditzelfde met een vraag waarop je van te voren weet dat je antwoord een nee zal zijn.
Let vooral goed op de signalen die je lichaam hier geeft, want die vertellen je veel. Je lichaam is namelijk een soort antenne die dit soort signalen (van je innerlijke kompas, je ziel) heel goed kan doorgeven aan jou. Door deze signalen te leren kennen kan je ziel je helpen bij toekomstige vragen waarbij je het antwoord niet van te voren weet. Herken dan je innerlijke ‘ja’ of ‘nee’ en je zult de juiste keuze maken.

Wil je meer weten over hoe jouw innerlijke kompas je de weg wijst? Dat kan op een leuke en toegankelijke workshop die ik geef op woensdag 15 september genaamd Wat is de rode draad in je leven? Wil je echt de diepte in en je intuïtie als sterke tool kunnen inzetten in je leven en werk, doe dan mee met de opleiding Intuïtief persoonlijk leiderschap die op woensdag 22 september start.