Jouw innerlijke balans voelen

Onze wereld komt weer in beweging. We mogen meer en dat is fijn. Maar voor sommige mensen kan dit ook het gevoel geven: we moeten weer meer. Juist voor gevoelige mensen bracht de coronatijd niet alleen ellende, maar ook rust en ruimte. Minder moeten, minder verplichtingen, minder prikkels. En dat was prettig. En nu moeten we dus weer op zoek naar een nieuwe balans. En hoe zorg je ervoor dat je de voordelen (rust, ruimte, balans) van de afgelopen periode niet kwijtraakt nu je weer meer in beweging komt? Hoe vind je een nieuwe innerlijke balans?

Wat goed kan helpen om deze balans te herkennen, is blijven voelen wat er in jou gebeurt. Daarvoor deel ik hier graag een oefening uit mijn boek Ontwikkel je intuïtie hier met jou.

Een simpele maar doeltreffende manier om te onderzoeken wat gevoelens je te vertellen hebben is je lichaam onderzoeken. Ga op een stoel zitten en leg schrift en pen klaar. Doe je ogen dicht en ga op onderzoek in je lichaam. Voel op je gemak wat je tegenkomt. Begin met fysieke punten. Voel ik dat ik zit? Voel ik de stoel onder me? Voel ik mijn handen in mijn schoot en mijn voeten op de grond? Zijn mijn handen en voeten koud of warm?
Ga vervolgens door naar meer subtiele gevoelens. Zit er ergens spanning, pijn of onrust in mijn lijf? Zo ja, waar dan? Is er ook een rustige en stille plek? Zo ja, waar dan? Als ik even blijf op deze plek en mijn aandacht erbij houd, wat voor een gevoel krijg ik daarbij? Wil deze plek me iets vertellen? Luister en voel goed wat je lichaam je wil zeggen. Schrijf je ervaringen op in je schrift.

Meer oefeningen zoals deze? Je vindt ze in mijn boek dat te koop is in de boekhandel en op deze site (met persoonlijke opdracht).