Wat is Transformatie?

Dit is de tijd van het jaar, waarin de bladeren gaan vallen, het kouder wordt en de nachten langer. Dit kan me wat melancholisch maken, waardoor ik ga mijmeren. Vandaag ging het over het woord Transformatie. Ik werk als Transformatie coach en mijn onderneming heet Huis van Transformatie. Dit woord is dus redelijk centraal in mijn werk. Maar wat betekent het nu ècht? En wat kun je er dan mee?


Transformatie betekent letterlijk verandering. En dat is hoe de meeste mensen bij mij komen. Ze willen iets veranderen in hun leven. Het kan zijn dat ze ander werk willen, of anders willen omgaan met hun gezondheid of relaties. Onder deze vraag om verandering ligt meestal de wens om zelf te veranderen. Er leeft dan een gevoel, diep van binnen, dat je nu nog niet goed genoeg bent. Of dat er eigenlijk iets mis met je is. Dit zou je dan willen veranderen. Ik herken dat wel uit mijn eigen zoektocht. Ik had vroeger ook dat idee. Tijdens mijn opleiding tot Transformatie coach realiseerde ik me dat ik erg hard op zoek was naar een soort Saskia 2.0. Een verbeterde versie van mezelf. Dit inzicht heeft erg veel veranderd in mij. Want toen ik me er echt bewust van werd, drong het ook tot me door, dat dat eigenlijk helemaal niet de bedoeling was. Ik wilde niet langer veranderen, maar juist mezelf gaan zien en waarderen voor wie ik ben. Met al mijn goede en natuurljk ook minder goede kanten. Dat bleek de ware transformatie voor mij. Niet mezelf veranderen, maar alleen de manier waarop ik naar mezelf keek.

Deze andere manier om naar jezelf te kijken heeft ook zijn weg gevonden in mijn werk. Ik onderzoek vaak met mensen hoe ze naar zichzelf kijken en of ze dat beeld kunnen bijstellen. En dat levert verrassend mooie resultaten op. Kun je zien dat er ook positieve kanten zitten aan jouw onzekerheid, boosheid of verdriet? In eerste instantie kijken mensen me dan aan alsof ik ze echt iets heel raars voorstel. Maar als het even is ingedaald en we samen een aantal goede ideeën hebben verzameld, dan zie ik begrip en compassie ontstaan. Een compassie die ervoor zorgt dat ze meer mildheid naar zichzelf kunnen kijken. Dat is transformatie!

AGENDA

Geen evenementen gevonden!