De energie van jouw bewustzijn

We kunnen ons bewustzijn goed vergelijken met een ijsberg die in het water drijft. Uit onderzoek is gebleken dat het deel van je gewone bewustzijn, je hoofd, maar ongeveer 10% is van je totale bewustzijn. De andere 90% noemen we onbewust en dat is nu net een heel interessant deel van jou, waar veel over te vertellen is. Wil je het beter leren kennen? Lees dan nog even verder…

De diepere lagen van je bewustzijn

Je onbewuste brein regelt onder andere over lichaamsgestuurde zaken als ademen, je voedsel verteren. Verder betreffen het activiteiten waar je niet echt over nadenkt, zoals wandelen, de trap oplopen of gaan zitten. Die doe je gewoon. Je bent je er niet echt bewust van. Ook dromen en slapen vallen hierover. Vergelijk het maar met de ijsberg op het plaatje hiernaast. Je zien normaal gesproken alleen het topje van de ijsberg en niet dat enorme deel onder de oppervlakte. Dat laatste deel is ligt in de schaduw; het is je blinde vlek. Je kunt er met je hoofd niet echt bij. Toch zitten hier ook delen van jou, die direct invloed hebben op hoe jij je voelt. Voorbeelden zijn diepere gevoelens zoals angst en trauma’s, maar ook de beperkend overtuigingen die je hieruit hebt ontwikkeld. Denk daarbij maar aan de zinnen die je tegen jezelf kan zeggen als alles tegenzit: ‘ik leer het ook nooit’, ‘ik ben ook zo’n sukkel’ of ‘wie voor een dubbeltje geboren is…’. Je kent van jezelf vast ook wel zulke zinnen.

Omdat deze oorzaken van je vervelende gevoel dus in de diepte van je onbewuste liggen, heeft erover praten niet zoveel zin. Daarmee bereik je ze niet. Je kunt dit soort zaken beter op een andere manier aanpakken. Denk daarbij aan de bekende familieopstellingen, het opstellen van het verlangen of creatieve werkvormen. Op deze manier maak je wel contact met je onbewuste deel en kunt daar zaken opruimen en veranderen. Dat is de reden waarom ik deze manieren graag gebruik bij het Huis van Transformatie. Ook het werken met energie kan hierin veel bieden. Je kunt zowel leren om je eigen energie te voelen als ook die van anderen, zelfs van hun onbewuste delen.

Zelf ervaren

Een prachtige eenvoudige manier om jouw eigen energie zelf eens te ervaren lijkt op de oude manier waarop we een kind geruststellen als het een pijnlijke plek heeft: door je hand er zacht en liefdevol op te leggen. Ga hiervoor eens een keer zitten en sluit je ogen. Ga met je aandacht naar binnen en voel je lichaam. Begin met het fysiek te voelen: hoe zit ik, voel ik mijn handen in mijn schoot en mijn voeten op de grond. Ga dan met je aandacht naar je energie. Kan ik deze voelen? Hoe voelt mijn energie? Kan ik deze voelen stromen? En is er ook een plek die minder stroomt, of wat zwaar, donker of pijnlijk voelt? Als dat zo is, leg dan je hand eens op dit plek (of zo dicht mogelijk in de buurt). Stel je voor dat je vanuit je hart op een zachte manier wat liefde stuurt naar je handen die op deze plek liggen. Voel je dat er energie gaat stromen vanuit je hart naar je handen? Laat die liefdevolle energie vanuit je handen dan naar de zware of pijnlijke plek stromen. Blijf zo een poos zitten en ontspan. Hoe voelt dit voor jou?


AGENDA

Geen evenementen gevonden!