HSP: feiten en fabels

HSP oftewel: een hoogsensitief persoon. Dat is intussen wel een hype, nietwaar? Terecht? Tja, dat weet ik niet, maar ik vind het wel goed dat er zoveel aandacht voor is. Er is nog de nodige verwarring over wat het precies nu is en wat je er mee kan. Dus probeer ik in deze blog wat helderheid te scheppen, gebaseerd op studies en recente ontwikkelingen.


Zo denken veel mensen bij HSP vooral aan gevoeligheid voor prikkels. Gevoelig voor hard geluid, fel licht, sfeer en prikkende labels in je kleding. Maar dit is maar een deel van wat HSP feitelijk is. Het andere deel gaat over biologie en dat vind ik dan weer interessant he, als bioloog. Want mensen met HSP verwerken die prikkels ook anders dan anderen. En dat is terug te herleiden tot hersenen en een zenuwstelsel die anders functioneren. De prikkels komen dus niet alleen harder binnen, de manier waarop ze vervolgens in jouw lichaam worden verwerkt is ook intenser. Dat versterkt het effect van die prikkels. Het effect daarvan is vooral te merken aan zaken als hoofdpijn, vermoeidheid en emotioneel uit balans zijn.

Als je dit zo leest kun je gaan denken dat HSP vooral een klacht is, of misschien zelfs wel een aandoening. Nee, dat is een fabeltje. HSP wil vooral zeggen dat je gevoeliger bent dan gemiddeld. Het is eenvoudig een eigenschap die ongeveer 1 op de 5 mensen heeft. In die zin is het niet veel anders dan dat de een makkelijker leert dan de ander, sneller kan rekenen of juist handiger is met zijn handen. Allemaal eigenschappen die we als mens kunnen hebben, maar in verschillende mate.

Waarom is er dan zoveel te doen rondom HSP, als het zoiets gewoons is? Daar spelen in mijn visie twee zaken een rol. Ten eerste ervaren de meeste mensen met HSP in eerste instantie vooral de nadelen ervan. Te lang overprikkeld zijn, geeft niet alleen stress-achtige klachten, zoals hoofdpijn en emotionele disbalans, maar uiteindelijk ook daadwerkelijk stress en mogelijk een burn-out. Ten tweede was er jarenlang ook niet veel over bekend. Er wordt er pas sinds een tiental jaren onderzoek naar gedaan. Er beginnen nu bruikbare kennis en handige tools te ontstaan, die ingezet kunnen worden om de klachten die HSP kan veroorzaken te beperken. Deze tools kunnen ervoor zorgen dat je veel minder last hebt van de nadelen van HSP, zodat je de voordelen ervan kunt gaan leren kennen.

Ik ben een samenwerking aangegaan met Claudy Voskens van Puur Structuur om deze kennis en tools voor HSP bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. Dit doen we door middel van een HSP atelier, in een rustige, sfeervolle setting. Kijk maar eens in onze Agenda voor data en meer informatie.

AGENDA

Geen evenementen gevonden!