Meditatie: zoveel mensen zoveel manieren


Meditatie is al oeroud en tegenwoordig ook weer heel actueel. Bekende sterren maken promotie over de voordelen van Transcendente Meditatie, TM en ook meditatie als onderdeel van Mindfulness vindt zijn weg naar steeds meer mensen. Mooie ontwikkeling, want de positieve resultaten van meditatie zijn intussen wel bekend. Je hoofd komt meer een een ontspannen alpha-sfeer en dat zorgt voor ontspanning en rust. Maar Saskia, zeggen veel mensen dan, als ik stil ga zitten, dan gaat mijn brein juist racen. Hoe moet ik daar nu rustig van worden? Lees verder om mijn visie hierover te zien …

Want het is vaak zo dat mensen als ze gaan mediteren merken hoeveel gedachten er wel niet door hun hoofd gaan. Vaak ga je dan juist denken aan dingen die helemaal niet fijn zijn. Bijvoorbeeld aan een vervelend gesprek dat je eerder had, of aan allerlei dingen die je nog moet doen. En het lijkt ook wel of er juist meer gedachten zijn. Alsof je brein juist harder gaat werken en niet minder hard. Daar word je toch onrustig van, niet rustig? En hoe moet ik dan ooit de stilte in mijn hoofd kunnen vinden? Dit zijn reacties die veel te horen zijn als mensen gaan mediteren.

En dat is heel logisch ook, want zo werkt dat voor de meeste mensen … de eerste periode. Ik kan je uitleggen hoe dit werkt, door dit te vergelijken met de werking van homeopathie. Heb je ooit gehoord hoe homeopathie werkt? Als je een homeopathisch middel neemt, dan gebeurt het nog wel eens dat je klachten tijdelijk erger worden. Ken je dit fenomeen? Dat is een goed teken, want dat betekent dat het middel werkt. Na een korte periode waarin de klachten toenemen, keert het proces om en nemen de klachten sterk af.

Zo werkt het ook met mediteren. Als je gedachten toe lijken te nemen, weet dan dat dat een goed teken is! Het mediteren werkt! Het enige dat je hoeft te doen op zo’n moment is dus, eh ja, …. niks dus. Niks doen, niks veranderen, je er vooral niet druk om maken. En je weet dus dat het er bij hoort. Want je brein is eigenlijk heel blij dat het nu eindelijk ongestoord zijn gang kan gaan en gaat dus lekker over van alles en nog wat denken. Maar weet ook, dat dit na een tijdje echt minder wordt, echt!
Op een gegeven moment gaat je brein langzamer praten en dan gaan die gaten van stilte vallen. Dat is de grap!

Ok, en als je echt iemand bent die niet stil kan zitten, dan zou je eens kunnen proberen om alleen je handen te bewegen. Bijvoorbeeld door te gaan doodelen. Je kent het wel, gewoon gedachteloos krabbelen op een stukje papier. Pak daarvoor gewoon een wit blaadje en een fineliner en teken dan hele kleine steeds herhalende patroontjes. Bijvoorbeeld allemaal rondjes tekenen, die tegen elkaar aan zitten, of bloemetjes, spiraaltjes, het maakt niet uit. Doe dit wel rustig, want door het vertragen van je lichaam, vertraagt vanzelf ook de geest.

Agenda

jan
30
wo
7:30 PM Leylijnen en krachtplaatsen – Mi...
Leylijnen en krachtplaatsen – Mi...
jan 30 @ 7:30 PM
Leylijnen en krachtplaatsen - Michiel Koek
De aarde is eeuwenlang onderhevig geweest aan grote geologische veranderingen. 8000 jaar geleden bestond het kanaal tussen Frankrijk en Engeland nog niet. In Frankrijk waren 10.000 jaar terug sommige vulkanen van het Centraal Massief nog[...]
feb
1
vr
9:30 AM Ontwikkel je intuïtie – Saskia B...
Ontwikkel je intuïtie – Saskia B...
feb 1 @ 9:30 AM
Ontwikkel je intuïtie - Saskia Basten
Vaak hoor je als het om intuïtie gaat mensen dingen zeggen als ‘helderziende’, en ‘paranormale krachten’. Dit suggereert dat je speciale gaven nodig hebt om je intuïtie te kunnen gebruiken. In de ervaring van Saskia[...]
feb
13
wo
7:30 PM De Kracht van Gedachten – Gerrie...
De Kracht van Gedachten – Gerrie...
feb 13 @ 7:30 PM
De Kracht van Gedachten - Gerrie Noten
Speciaal voor vrouwen (sorry, beste mannen) Leuke, laagdrempelige workshop met muziek en beweging, onderzoek van je interne communicatie en Yin-yoga. Onderzoek de kracht van je gedachten… je gedachten-kracht is de sterkste kracht die je bezit![...]
feb
27
wo
7:30 PM Handanalyse en zelfinzicht – Pau...
Handanalyse en zelfinzicht – Pau...
feb 27 @ 7:30 PM
Handanalyse en zelfinzicht - Paul Bles
Al heel lang weten we al dat er een relatie bestaat tussen lichaam en geest. Deze samenhang tussen het menselijk uiterlijk en haar geestelijke oorsprong is duidelijk. Immers, alles heeft een en dezelfde oorzaak, dus kan men aan[...]
mrt
13
wo
7:30 PM Stress release – Sandra Jacobs
Stress release – Sandra Jacobs
mrt 13 @ 7:30 PM
Stress release - Sandra Jacobs
In deze workshop gaan we via specifieke oefeningen op een natuurlijke manier spanning ontladen. Het gaat om zowel het loslaten van dagelijkse stress als diepe, chronische spanning. Met specifieke oefeningen help je je natuurlijke mechanisme weer te herinneren om[...]
mrt
19
di
7:30 PM Wat is de rode draad in je leven...
Wat is de rode draad in je leven...
mrt 19 @ 7:30 PM
Wat is de rode draad in je leven? - Saskia Basten
Heb jij een belangrijk thema in je leven, dat als een rode draad door je leven loopt? Soms gaat het goed, maar soms ben je er flink mee aan het worstelen. Maar het is vooral[...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *